blog,  lasercut

Diode vs CO2 laser: Waarom ik een diode laser koos

In de meeste diode vs CO2 laser artikels zal een CO2 laser er als beste uitkomen omdat deze krachtiger en sneller zijn dan een diode laser. Maar toch koos ik voor een diode laser.

Een diode laser heeft inderdaad wel wat minder krachtig dan een CO2 laser en kan door zijn fysische eigenschappen geen doorzichtige, blauw en witte materialen snijden. Maar ze hebben ook veel voordelen.

EmbLaser2

Diode vs CO2 laser

Aan een CO2 laser is er heel wat meer onderhoud en afstellingswerk. Alle spiegeltjes moeten perfect uitgelijnd zijn en zowel de spiegeltjes als de lens moeten zeer regelmatig proper gemaakt worden.

Omdat bij een diode laser alle laser componenten in die één laser module ingebouwd zitten is er buiten de lens en de ventilator eens reinigen geen extra onderhoud, en er is ook geen afstal werk. Die ventilator op de laser module vervangt bovendien ook de koel installatie (meestal waterkoeling) die je bij een CO2 laser hebt.

Levensduur van de laser

Wanneer jouw laser niet voor dagelijks gebruik is, dan is een diode laser ook eerder te overwegen. Bij een CO2 tube neemt de levensduur af vanaf de fabricatie datum, ook al gebruik je jou laser niet. Een diode laser module gaat natuurlijk ook niet eeuwig mee, maar de levensduur neemt niet af wanneer de laser niet gebruikt word.

De eigenschappen

Eigenschappen van een diode laser

 • Lichte machine die gemakkelijk verplaatsbaar is
 • Gemakkelijk te transporteren zonder dat de machine ontregeld geraakt
 • Kan gemakkelijk worden geïnstalleerd op een open CNC frame
 • Een diode laser heeft een lange levensduur
 • Word gevoed via simpele stroom adapter
 • Minder krachtige (meestal meerdere passes nodig om door materiaal te snijden)
 • Kan door de gebruikte lichtspectrum golflengte niet overweg met doorzichtige materialen en bepaalde kleuren

Eigenschappen van een CO2 laser

 • Zeer krachtig (er zijn lasertubes tot 400 Watt beschikbaar)
 • Kan overweg met doorzichtige materialen en ook met alle kleuren
 • De lasertube is gemaakt van glas en dus zeer fragiel
 • Het spiegelsysteem is complex om af te stellen
 • De levensduur van de tube neemt af vanaf de productie datum, ook wanneer deze niet gebruikt word
 • De laser straal is niet zichtbaar waardoor deze gevaarlijk is bij een open CNC frame

Mijn conclusie

Beide hebben hun voor en nadelen. Wanneer je overweegt om een lasercutter aan te schaffen denk dan eerst goed na, zo dat je de beste keuze kan maken voor jouw situatie.

Op dit moment was voor mij een diode laser de beste keuze, maar dat sluit natuurlijk niet uit dat ik in de toekomst niet zal overstappen naar een CO2 laser. Alles hangt af van waarvoor je de laser wilt gebruiken en hoeveel je hem zal gebruiken.

signature

Olli's Makercave is een blog over men private makerspace.

2 reacties

 • Bob

  BEste,

  Jarenlang heb ik een co2 laser 40 watt gehad, maar afgelopen weekend stopte die ermee en moet ik een nieuwe lamp kopen. Als dat mn enige probleem was dan had ik het wel geweten, maar zoals je al schrijft in je bovenstaande artikel kreeg ik mn spiegels niet goed afgesteld waardoor die de laatste twee jaar alleen nog gebruikt werd om te graveren. Ook nog gedacht te gaan stoppen met mn hobby maar dat is eigenlijk niet aan de orde. De keuze is dus eigenlijk een diode laser of een nieuwe lamp, eigenlijk is de keuze gemaakt. Ik wil graag hout kunnen snijden max 10 mm en dan voornamelijk triplex, leuk allemaal van die kleine bouwwerkjes. De vraag is een beetje waar ik voor moet gaan, Ik dacht zelf aan een sculpfun s10 of een atomstack a10. Maar nu hoor ik ook dat ik minimaal 20 watt output moet hebben en dan ga ik alweer richting de 1000€ Is het slim om bv een tweedehands diode te kopen en waar moet ik dan op letten. En dan zijn er ook nog maar weinig nl bedrijven die ze verkopen. Ik hoop dat jij me me een beetje kan helpen me i nde juiste richting te duwen.

  Met vriendelijke groet,

  Bob Kusters

  • Olivier

   Ik denk dat je betaalbare goede 20 watt diode lasers moeilijk zal vinden. Zelf heb ik momenteel een 5 watt diode laser, maar ik gebruik ook slechts materiaal van max 3mm.
   In jou geval vrees ik dat een nieuwe lamp de meest betaalbare optie is om 10mm te kunnen snijden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *