3d print,  blog,  digital fab,  project

Lapdesk maken met multiplex en een 3D printer

Zit je ’s avonds ook wel eens met de laptop in de zetel? Dan is een lapdesk zeker iets voor jou. Een lapdesk is een soort bureau die je gewoon op jou schoot zet, dus een beetje zoals een aangepast plateau.

Ik wilde een lapdesk te maken die eenvoudig kon geproduceerd worden, dus besloot ik om zelf wat onderdelen de 3D designen waarmee je van elk restje 8mm multiplex of MDF kan een lapdesk maken.

Zelf een lapdesk maken

3D designen

Voor de lapdesk had ik uituidelijk twee designs nodig. Een handvat om de lapdesk gemakkelijk te kunnen verplaatsen en een bumper die ervoor zorgt dat de laptop er niet zomaar kan afglijden.

Met een 3D printer kan je mooi afgeronde vormen printen, maar toch besloot ik voor een strak design. Een strak design is namelijk veel eenvoudiger te printen en zou er moeten voor zorgen dat ook mensen met minder 3D printing ervaring deze onderdelen kunnen produceren.

lapdesk parts
lapdesk parts

3D printen

Om een 3D design te kunnen printen moet dit eerst omgezet worden naar gcode. Dit wordt gedaan via een slicer applicatie. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar Cura, maar gebruik gewoon de slicer waar jij het meest tevreden van bent.

Voor de print settings zijn vooral de volgende van belang

  • Infill: 35%
  • Support: Tree
  • Adhesion: Brim

Plaats de onderdelen zoals op onderstaande afbeelding om ze gemakkelijk te kunnen printen.

cura bumper
cura handle

Montage

De montage is heel simpel. Zoek een restje multiplex of MDF van 8mm dik, die groot genoeg is om jouw laptop op te plaatsen en eventueel nog wat extra plaats om de muis te gebruiken.

Schuif de 3D printed onderdelen op hun plaats en schroef ze vast met vijzen van 16×3,5.

lapdesk montage

Klaar is kees

Vanaf nu zal het een stuk aangenamer zijn om ’s avonds met de laptop in de zetel te werken.

Wil je graag zo’n lapdesk maken, maar kan zelf niet 3D designen? Geen probleem, want je kan de STL-bestanden van dit project hier terug vinden in mijn webshop.

signature

Olli's Makercave is een blog over men private makerspace.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *