houtbewerking,  meubel,  project

TV meubel upgraden tot een moderne TV hoek

Mijn huis is voorzien van een vast TV meubel die een onderdeel is van de schouw. Het formaat en de indeling van de TV hoek was nog uit de tijd dat de gebruikelijke TV setup bestond uit een beeldbuis TV en een videorecorder. In de huidige tijd is dit dus veel te klein.

Afbreken was geen optie omdat dit een deel van de schouw is, dus besloot ik om het bestaande meubel uit te breiden tot een volwaardig TV meubel.

TV meubel design
Het donker grijze gedeelte is de bestaande schouw

TV meubel upgrade

Een TV hoek upgraden brengt natuurlijk wel enkele eisen met zich mee, waarmee rekening gehouden moet worden tijdens het ontwerpen.

  • Modernere uitstraling
  • Er moet een deel van een bestaande zwarte kast in verwerkt worden
  • Mogelijkheid om de TV aan de muur te hangen

Bij interieurprojecten word alles op maat gemaakt. Maar omdat zoals bij veel oude huizen de muren niet recht zijn, heb ik vooral met templates gewerkt in plaats van de tekening volledig volgen.

Materiaal keuze

Het kastje aan de rechter kant is een gerecycleerde corpus van een IKEA-meubel, die voorzien is van een deur met gerookt glas. Het grote voordeel van gerookt glas bij een TV meubel is dat de toestellen wat uit het zicht zijn, maar de afstandbedieningen gaan er wel door.

De op maat gemaakte onderdelen zijn vervaardigd uit berken multiplex en zwarte MDF. Deze materialen geven een mooi eindresultaat wanneer je ze afwerkt met polyurethaan vernis.

De accentwand bestaat dennenhout die bevestigt is op uit een multiplexplaat. In de multiplexplaat ik een uitsparing voorzien om in de eventueel kabels door te steken. Als ik in de toekomst de TV aan de wand wil bevestigen, dan kan ik alle kabels wegstoppen in de wand.

Een modern werkblad

Hoe maak je een modern werkblad op maat uit berken multiplex? Simpel, zaag een hoop strips van 4 à 5 cm breed, plaats ze allemaal op hun zijkant en lijm ze ze terug aan elkaar.

multiplex werkblad

Het nadeel bij het maken van een werkblad op deze manier, is dat je er heel wat schuurwerk aan hebt om het mooi vlak te krijgen.

De accentwand

Om het dennenhout van de accentwand een modern uitzicht te geven heb ik de shou-sugi-ban techniek toegepast.

shou-sugi-ban

DVD/Blu-Ray rek

dvd/blu-ray rek

Na langt denken besloot ik om de bovenkant van de wand af te werken met een dvd/blu-ray rek in berken multiplex. Omdat mijn TV meubel 170cm breed is heb ik mijn oorspronkelijke design wel uitgebreid met extra support voorzien in het midden.

Het eindresultaat

Heel wat werkuren later kan ik eindelijk zeggen dat men TV meubel af is. Als afwerking heb ik alle onderdelen enkele lagen polyurethaan vernis.

signature

Olli's Makercave is een blog over men private makerspace.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *